10.09.2018

Brexitin vaikutukset Ison-Britannian tavaraliikenteeseen

Ison-Britannian on määrä erota Euroopan Uniosta 30.3.2019. Brexitinä tunnettu eroamisprosessi on käynnissä, ja osapuolet neuvottelevat parhaillaan erosopimuksesta. Toistaiseksi on yhä epävarmaa, otetaanko eroamispäivän jälkeen käyttöön siirtymäkausi, joka kestäisi 31.12.2020 asti, vai tapahtuuko eroaminen ilman sopimusta.

Kun Iso-Britannia eroaa EU:sta, siitä tulee kolmas maa, eikä se enää kuuluu unionin sisämarkkina-alueeseen. Ellei asiasta tehdä erillistä sopimusta, Isosta-Britanniasta tuotaviin tai sinne vietäviin tavaroihin kohdistuvat eron jälkeen kaikki ne tullimuodollisuudet ja rajatarkastukset, joita nyt sovelletaan Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kanssa käytävässä kaupassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lähetykset on tulliselvitettävä, ja niihin kohdistuvat ulkokaupan tullimaksut ja verotuskäytännöt.

Vaikka tilanne on vielä hyvin epäselvä, on Isosta-Britanniasta ostettavien tai sinne myytävien tuotteiden osalta suositeltavaa valmistautua huomattaviin muutoksiin Brexitin myötä. Tullimuodollisuuksien käyttöönotto todennäköisesti johtaa myös pidentyneisiin kuljetusaikoihin ja ruuhkiin satamissa ja maanteillä.

Tarkempaa tietoa asiasta löytyy Euroopan komission tiedotteesta ja Eduskunnan sivuilta.