23.01.2018

Kiinalainen uusi vuosi lähestyy

Kukon vuosi vaihtuu koiran vuodeksi

Kiinalainen uusi vuosi on tärkein ja pisin lomakausi Kiinassa ja monissa muissa Aasian maissa. Uuden vuoden päivä kiinalaisen kalenterin mukaan on perjantai 16. helmikuuta. Juhlinta alkaa laajalti jo aattona torstaina 15. helmikuuta.

Suuri osa Kiinan tehtaista on suljettuna juhlakauden ajan viikosta kahteen viikkoon, ja laivaukset satamista pysähtyvät. Tämän vuoksi kiinalaista uutta vuotta edeltävät viikot ovat meriliikenteessä vuoden kiireisimmät, ja laivatila täyttyy nopeasti. Kuljetustilaukset kannattaa tehdä heti kun mahdollista.

Esimerkkejä viimeisistä lähdöistä ennen kiinalaista uutta vuotta:

Merikuljetukset

Kappaletavaran (LCL) lähdöt Shanghai-Helsinki ja Hong Kong-Helsinki

Arvioitu lähtöpäivä (ETD) 17.2

Lähetykset lähtöselvitettyinä satamassa (CFS cargo closing) 12.2.

Rautatiekuljetukset

Sekä Puolan kautta Suomeen tulevalla reitityksellä, että Xi’an – Kouvola reitillä on vielä lähdöt ennen kiinalaista uutta vuotta. Lähetyksille Shanghaista ovat arvioidut kuljetustilausten takarajat seuraavat:

Xi’an – Kouvola:

Kuljetustilaukset viimeistään 26.01 Lähetysten noudot viimeistään 29.01

Puolan kautta:

Kuljetustilaukset ja lähetysten noudot viimeistään: viikolla 5

Jos kuljetustila ruuhkautuu pahasti, saattaa käydä niin, että liian myöhäisessä vaiheessa tehtyjen kuljetustilausten lähdöt siirtyvät kiinalaisen uuden vuoden jälkeen. Myös Kiinan sisämaan kuljetuksissa on ruuhkaa, ja ajoittain saattaa esiintyä kalustopulaa kovan kysynnän vuoksi.

Lentorahti

Lentorahtilähetyksiä saadaan liikkeelle vielä lähempänä Kiinan ja muun Aasian juhlapyhiä. Tiedustelut Varovan lentorahtiosastolta.

Varmista kiireellisten lähetysten aikataulut jo nyt!

Varovan liikenneosasto ja yhteistyökumppanimme Kiinassa tekevät parhaansa, että kiireelliset lähetykset saadaan lähtemään ennen juhlapyhiä. Ota yhteyttä meri-ja rautatiekuljetusten yhteyshenkilöihimme.