19.12.2018

EU:n ja Japanin välille vapaakauppasopimus

Euroopan parlamentti hyväksyi 12.12.2018 EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen, joka astuu voimaan todennköisesti alkuvuodesta 2019 Euroopan neuvoston hyväksyttyä sen.

EU:n ja Japanin välinen talouskumppanuussopimus luo yhteisesti hyväksytyt säännöt ja standardit maiden väliselle kaupalle, ja sen myötä poistetaan vähitellen EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullit. Alkuvaiheessa tulleja poistuu esimerkiksi elintarvikkeilta, kuten viineiltä, naudanlihalta, sianlihalta, pastalta, suklaalta ja kekseiltä. Suurin osa Japanin viejistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden asemaa sopimuksen on tarkoitus helpottaa.

Saadakseen tullietuuden Japanissa, suomalaisen viejäyrityksen tulee laatia alkuperävakuutus kauppalaskuun tai muuhun kaupalliseen asiakirjaan, jossa alkuperätuote on kuvattu riittävällä tarkkuudella. Tulli suosittelee vientiyrityksiä hakemaan jo nyt rekisteröidyksi viejäksi Euroopan unionin REX-tietokantaan.

Varova järjestää säännölliset Japanin vienti- ja tuontikuljetukset meritse ja lentorahtina ja neuvoo tarvittaessa asiakirjoissa.