02.04.2020

Hengityssuojien ja suojavarusteiden tuonti ja vienti

Hengityssuojaimien ja erilaisten muiden hygienia- ja terveydenhoitotuotteiden kysyntä Suomessa ja maailmalla on kasvanut huomattavasti koronavirusepidemian myötä.

Kiina on juuri asettanut uusia tarkennuksia suojavarusteiden maastavientiin. Näille tuotteille vaaditaan erikseen määriteltyjä dokumentteja ja sertifikaatteja, ja kuten normaalitilanteessakin, täytyy CE-merkintöjen olla kunnossa. Tämä asettaa vaatimuksia kiinalaisille valmistajille, ja ostotilauksia tehdessä kannattaa varmistautua siitä, että tavarantoimittaja on perillä viimeisimmistä vientivaatimuksista. Kiinan edustajamme Ensign Freight voi ohjeistaa asiassa tarvittaessa.

Suomessa kuluttajien käyttöön tarkoitettuja suojamaskeja valvoo Tukes ja ammattikäyttöön tarkoitetut varusteet ovat Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla. Euroopan komission sivuilta löytyy lisätietoa siitä, mitä tulee huomioida hengityssuojaimien ja suojavarusteiden tuonnissa.

Viennistä on Euroopan komissio antanut asetuksen, jossa tiettyjen tartuntavaaralta suojaavien varusteiden vienti EU:n ulkopuolelle edellyttää vientilupaa. Suomessa hengityssuojainten vientiluvat käsittelee Sosiaali- ja terveysministeriö.

Kun asianmukaiset luvat ja dokumentit ovat kunnossa, Varova voi hoitaa kyseisten tuotteiden kuljetuksen sekä tuonti- tai vientihuolinnan.

 

Lisäys 8.4.2020

Tullivapaus ei-kaupalliseen käyttöön

Maahantuoja voi saada tullivapauden ja vapautua arvonlisäverosta koronavirusta torjuville tuotteille (katso altempaa lista tuotteista) mikäli niiden lopullinen käyttö on maksutonta. Tämä koskee toimituksia esimerkiksi valtion viranomaisten hyväksymille organisaatioille, kuten sairaaloille.

Vastaanottajalta on saatava vakuutus siitä, että he tulevat olemaan lopullinen määränpää tavaroille. Vakuutus on vapaamuotoinen, mutta siinä tulee yksilöidä maahantuotava erä tuotteen, määrän, tulopäivän ja vastaanottajan / maahantuojan osalta.

Lisätietoja:

Lista tuotteista Covid19ProdcutList
Tulli – Lääkinnällisten laitteiden tulliton ja arvonlisäveroton maahantuonti
Euroopan komissio Päätös 2020-491