15.03.2017

Kanadan vapaakauppasopimus voimaan keväällä 2017

Vapaakauppasopimuksesta etua vienti- ja tuontiyrityksille

Euroopan Unionin ja Kanadan vuoden 2016 loppupuolella allekirjoittama vapaakauppasopimus astuu voimaan jo kevään 2017 aikana. Tulli tiedottaa asiasta vielä tarkemmin, kun voimaantulopäivä vahvistuu.

Tuonnissa Kanadasta tavarat saavat tullittomuuden viejän määrämuotoisella kauppalaskuilmoituksella, jos tavaran arvo on alle 6000 euroa. Valtuutetun viejän lupanumero (viejämaan viranomaisen antama lupanumero) tarvitsee ilmoittaa kauppalaskuilmoituksella, jos vientilähetykseen sisältyvien alkuperätuotteiden arvo ylittää 6 000 euroa. Lähettäjältä Kanadassa ei edellytetä Rex-järjestelmään rekisteröitymistä, vaan Kanadalla on oma lupanumerojärjestelmänsä.

Viennissä EU:sta Kanadaan tulee yritysten rekisteröityä viejiksi Rex-järjestelmään voidakseen antaa vastaanottomaassa tarvittavan tullietuuteen oikeuttavan ilmoituksen. Lisätietoa asiasta löytyy Tullin tiedotteesta: EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus julkaistu.

Varovalla on säännölliset kuljetusyhteydet Kanadaan. Merirahtina lähetykset Suomen ja Kanadan itärannikon välillä kulkevat noin 3-4 viikossa. Länsirannikon ja Kanadan sisämaan kaupunkeihin kuljetusajat ovat 1-2 viikkoa pidemmät riippuen reitityksestä. Kontit kulkevat usein myös junalla maan halki. Lentorahtilähetykset ehtivät perille muutamassa päivässä. Huolitsijamme hoitavat asiantuntevasti myös lähetysten tuonti-ja vientihuolinnan.