30.01.2020

Koronavirusepidemia vaikeuttaa yhteyksiä Kiinaan

Kiinan viranomaiset ovat ilmoittaneet kansallisten lomapäivien jatkamisesta koronavirusepidemian vuoksi. Töihin paluu on monin paikoin viivästynyt 3-10 vuorokaudella, koska satojen miljoonien ihmisten matkustaminen ruuhkaisissa liikennevälineissä voisi pahentaa tilannetta.

Lomakautta on ilmoitettu jatkettavan vähintään 9.2.2020 asti useimmilla toimialoilla ainakin Shanghaissa, Ningbossa, Chongqingissa sekä koko Guangzhoun, Zhejiangin ja Jiangsun provinsseissa. Wuhanin kaupunki pysyy eristettynä.

Monet lentoyhtiöt kuten British Airways ja Lufthansa ovat toistaiseksi peruneet kaikki tai osan lennoistaan Manner-Kiinaan. Finnair on peruuttanut yhteensä viisi viikoittaista lentovuoroaan Pekingin Daxingin kentälle ja Nanjingiin. Yhtiö jatkaa toistaiseksi lentoja Pekingin Capital -lentoasemalle, Shanghaihin, Hong Kongiin ja Guangzhouhun.

Finnair ei toistaiseksi ota vastaan vientirahtita Kiinaan, koska läheyksä ei saada toimitettua eteenpäin terminaalista. Tuontibuukkauksia lentorahdille Shanghaista otetaan vielä toistaiseksi vastaan.

Konttilaivojen ja satamien osalta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta on hyvin todennäköistä, että aikatauluihin ja satamatoimintoihin tulee viiveitä. Myös rautatiekuljetuksien lähtöihin on tullut peruutuksia.

Lisäksi monet tavarantoimittajat, tehtaat ja virastot pysyvät suljettuina virusepidemian vuoksi.

Varovan yhteistyökumppanin Ensign Freightin työntekijät Manner-Kiinassa ovat toistaiseksi etätyössä. Hong Kongin toimisto on avoinna normaalien aikataulujen mukaan ja auttaa mahdollisuuksien mukaan rahtitiedusteluissa.

Varovan eri liikennealueiden yhteyshenkilöt vastaavat rahtia koskeviin tiedusteluihin.

Päivitys 31.1.2020 klo 14:00

Finnair on ilmoittanut peruuttavansa kaikki lennot Suomen ja Manner-Kiinan välillä 6.2-29.2.2020. Hong Kongin lentoja ei ole toistaiseksi peruttu.