15.04.2020

Koronavirusepidemian vaikutukset rahteihin – tilanne 15.4.2020

Koronavirusepidemian rajoitustoimet näkyvät nyt Euroopan maantieliikenteen kuljetusmäärien laskussa. Erityisesti Etelä-Euroopan tavaravirrat ovat vähentyneet lähes puoleen monessa maassa. Rajoituksista ja poikkeustoimista huolimatta säännölliset kuljetuksemme on saatu pidettyä käynnissä lähes koko Euroopan alueella.

Kuljetusaikatauluissa esiintyy kuitenkin viiveitä sekä tuonti- että vientikuljetuksien aikatauluissa johtuen muuttuneista kuljetusreiteistä, rajatarkastuksista ja noutoja ja toimituksia koskevista säännöksistä.

Samalla kun rajoitteiden purkaminen alkaa paikoitellen tulla ajankohtaiseksi, joissain maissa astuu voimaan uusia määräyksiä, jotka voivat hidastaa rahdin kulkua. Esimerkiksi Turkissa tilanteet ja määräykset vaihtelevat nopeasti. Ranskassa, jossa ulkonaliikkumiskieltoa on jatkettu toukokuun puolelle, vaaditaan nyt myös kuljettajilta erillinen ilmoitus maahantulosta.

Lentorahdin kapasiteetit ovat yhä alhaalla, mutta rahtilähetyksiä saadaan toimitettua eri puolille maailmaa. Mannertenvälinen meri- ja raideliikenne on käynnissä niin vienti- kuin tuontirahdinkin osalta.

Varovan yhteyshenkilöt ovat tavoitettavissa normaalisti ja antavat tarvittaessa lisätietoja liikennealue- ja lähetyskohtaisesti.