23.03.2020

Koronavirusepidemian vaikutukset rahteihin

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi tilanne muuttuu nopeasti koko maailmassa liikkumisen ja monien yhteiskunnan toimintojen osalta.

Kansainvälisiä kuljetuksia voidaan yhä järjestää, mutta normaaleja kuljetusaikoja ei toistaiseksi voida taata minkään kuljetusmuodon tai -alueen osalta.

Yhteistyökumppanimme Suomessa ja maailmalla pitävät meitä ajan tasalla rahdin kulkuun, noutoihin ja toimituksiin vaikuttavista toimenpiteistä. Nopeat muutokset ovat todennäköisiä, koska viranomaiset päivittävät rajoituksiaan tiuhaa tahtia eri puolilla maailmaa.

Noudot ja toimitukset Suomessa

Kotimaan noudot ja toimitukset kulkevat vielä tällä hetkellä normaalisti.

Rahtikirjojen osalta lähetyksen vastaanottamiseen riittää sähköinen kuittaus poikkeustilanteen aikana. Mahdolliset varaumat tai poikkeamat tulee ilmoittaa viipymättä liikenteen tai huolinnan yhteyshenkilöille.

Euroopan maantieliikenne

Rahtia kulkee lähes koko Euroopan alueella, vaikka useiden valtioiden rajat ovat kiinni henkilöliikenteen osalta. Kuljetuksien aikatauluihin vaikuttavat kuitenkin laivavuorojen peruutukset, kuljettajille määrätyt karanteenit ja tarkastukset sekä näiden aiheuttamat rekkajonot rajoilla.

Tärkeintä tällä hetkellä on varmistua sekä lähettäjän että vastaanottajan päässä, että varastoissa ja yrityksissä ollaan paikalla luovuttamassa ja vastaanottamassa lähetyksiä.

Lähetyksiä on kulkenut tähän asti myös Italiasta, joka on kärsinyt tilanteesta pisimpään. Viimeisimmät rajoitukset tulevat vaikuttamaan laajalti myös tuotantoon ja tavaroiden vastaanottoon, koska suurin osa tehtaista, tavarantoimittajista ja rahtilähetyksiä vastaanottavista yrityksistä on määrätty suljettaviksi tällä viikolla.

Lentorahti

Kansainvälinen matkustajaliikenne on käytännössä katsoen pysähdyksissä useassa osassa maailmaa, mikä vaikuttaa matkustajakoneilla kuljetettavaan rahtiin. Rahtikoneita kulkee tietyillä reiteillä.

Jokainen lentorahtilähetys on tarkistettava erikseen sekä noudon että toimituksen osalta.

Kiinan meri- ja rautatiekuljetukset

Kiinan vienti- ja tuontikuljetukset ovat lähteneet käyntiin virustilanteen hellittäessä maan sisällä. Koronavirustilanteen levittyä koko maailman laajuiseksi muutoksia konttiliikenteen aikatauluihin ja volyymeihin on edelleen odotettavissa.

Junarahdin kuljetustilauksia otetaan toistaiseksi vastaan sekä tuonnissa että viennissä.

Mannertenväliset merikuljetukset

Tilanteen kehittyessä uudet rajoitukset ovat todennäköisiä kaikissa maanosissa. Esimerkiksi Intia on ilmoittanut tiukentavansa määräyksiä rahtikuljetuksille.

Ota yhteyttä

Varovan yhteyshenkilöt ja asiakaspalvelu ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostilla normaalien aukioloaikojen puitteissa.