12.12.2019

Muutoksia polyamidi- tai melamiiniesineiden maahantuontiin

Elintarvikekontaktimateriaalien maahantuontiin tulee muutoksia 14.12.2019.

Viimeisimmät Tullin ohjeistukset koskevat tehovalvonnan alaisia, Kiinasta tai Hong Kongista lähetettyjä polyamidista tai melamiinista valmistettuja pöytä- ja keittiöesineitä (nimike 39.24.10.00.11).

Nämä tuotteet ovat jo aiemmin edellyttäneet maahantuontia varten vaatimustenmukaisuustodistuksen ja laboratorioselosteen. Muutos koskee sitä, että tuonti on sallittua vain tiettyjen rajatoimipaikkojen kautta: Vuosaari, Helsinki-Vantaa lentoasema ja Vaalimaa.

Näitä elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevia materiaaleja ei enää voi laivata Raumalle eikä Kotkaan, sillä ne eivät ole hyväksyttyjä rajatarkastusasemia (BCP/Border Control Post). Laivoista ei näissä satamissa voida purkaa kontteja, joissa on mainittua tavaraa. Valvonta koskee myös junakuljetuksia, joten Vainikkalan kautta tuleviin juniin näitä tuotteita ei voi lastata.

Voidaksemme antaa ennakkoilmoituksen Tullille saapuvasta tavarasta vähintään 2 vuorokautta ennen maahantuloa, täytyy Varovan tuontihuolinnan tietää, onko näitä tulossa jossakin tietyssä yksikössä. Vaadittujen dokumenttien tulee myös olla käytettävissämme.

Tullauksella tulee ilmoittaa kuluttajasuojeluun annetusta ennakkoilmoituksesta ja vastauksesta. Mahdollinen fyysinen tavaratarkastus tehdään hyväksytyssä varastossa (CP/Control Point), joka voi olla joko asiakkaan oma Control Point varasto tai huolitsijan käyttämä terminaali. Varovan käyttämällä terminaalilla on hyväksytty Control Point status.

Pyydämme näitä tuotteita maahantuovia asiakkaita informoimaan meitä asiasta jo kuljetustilausta tehdessä.

Lisätietoja saa tarvittaessa Varovan huolintaosastolta.