Kiinalaisen uudenvuoden vaikutukset laivauksiin

Kiinalainen uusivuosi on merkittävin Aasian rahtiliikenteeseen vaikuttava lomakausi. Jäniksen vuosi vaihtuu lohikäärmeen vuodeksi 10.2.2024. Lomat alkavat pääosin jo kiinalaisen uudenvuoden aattona, ja tuotanto ja laivaukset ovat pysähdyksissä lomaviikolla 9-16.2.2024.

Kiinan tehtaissa tuotanto hiljenee jo tammikuun lopulla, ja alkaa kiireisin vaihe laivata lähetykset ennen lomia. Kappaletavaran (LCL) osalta tavaran vastaanotto satamiin sulkeutuu useimmissa satamissa jo tammikuun viimeisellä viikolla, ja lähdöt ovat aikataulun mukaan helmikuun alkupäivinä. Myös täysien konttien (FCL) viimeisten lomaa edeltävien laivausten arvioidut lähtöaikataulut osuvat helmikuun alkupuolelle.

Kiinalaisen uudenvuoden ruuhkaa ja laivatilan saatavuutta voi alkuvuodesta heikentää myös Lähi-Idän turvallisuustilanne, jonka vuoksi laivayhteydet Suezin kanavan kautta eivät kulje normaalisti. Afrikan kautta kierrettäessä matka-aika Aasian ja Euroopan välillä pitenee noin 10-15 vuorokautta.

Kustannusten nousu voi aiheuttaa nopeitakin muutoksia merirahtien hintatasoon lähikuukausien aikana. Myös erilliset poikkeustila- ja polttoainelisämaksut ovat mahdollisia kansainvälisessä valtameriliikenteessä.

Kiireellisimpien toimitusten osalta kannattaa tavarantoimittajiin olla yhteydessä mahdollisimman pian. Varovan meriliikennetiimi on jatkuvasti yhteydessä varustamoihin ja edustajiimme lähtösatamissa auttaen selvittämään saatavissa olevat laivausvaihtoehdot.

Myyntiosastomme auttaa tarvittaessa löytämään vaihtoehtoja lentorahtina tai sea-air -kuljetuksina: [email protected] tai 09-77396300.